src="jscripts/thread.js?ver=1603">
Welcome, Guest! Login Register


Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 11 Votes - 2.64 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Can a bad vtec solenoid cause a bad idle?
Super Moderator
Super Moderators
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (8)
Posts: 9,596
Joined: Mar 2010
Reputation: 75

Facebook Flickr MySpace Twitter YouTube
Post: #1
02-12-2011 11:58 PM

I was talking to my friend, who is a ford techinician and was explaining my bad idle, and he was telling me how a bad vtec solenoid could cause a bad idle, because if the solenoid is always open, my car will run horribly, and if its stuck slighty open then it can cause a bad idle. does anyone know this to be true or false. feed back please Big Grin
insert cool sig pic here
SquadMember#715 CGPV2.0Member#1 Rice --> Nice[ish] Build Thread
Quote this message in a reply


¯\_(ツ)_/¯
Squad VIP
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (0)
Posts: 2,990
Joined: Jul 2010
Reputation: 35

Post: #2
02-13-2011 12:07 AM

What I know is that it could in a sense that it needs cleaning Gotme
flickr | The Ride!
[Image: canadian-flag-15.gif]
[Image: Untitled-2-2.jpg]
Quote this message in a reply

Super Moderator
Super Moderators
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (8)
Posts: 9,596
Joined: Mar 2010
Reputation: 75

Facebook Flickr MySpace Twitter YouTube
Post: #3
02-13-2011 12:10 AM

how would i clean this? and would i take of just the solenoid part? like the top part? or the whole thing that connects to the block?
insert cool sig pic here
SquadMember#715 CGPV2.0Member#1 Rice --> Nice[ish] Build Thread
Quote this message in a reply

¯\_(ツ)_/¯
Squad VIP
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (0)
Posts: 2,990
Joined: Jul 2010
Reputation: 35

Post: #4
02-13-2011 12:16 AM (This post was last modified: 02-13-2011 12:17 AM by Wuzie.)

Im not completely sure. There is a screen between the head and valve that you can clean but usually its replaced not cleaned

Edit; whole thing replaced
flickr | The Ride!
[Image: canadian-flag-15.gif]
[Image: Untitled-2-2.jpg]
Quote this message in a reply

ಠ_ಠ
Squad Baller
Find all posts by this user
Trade Count: (0)
Posts: 869
Joined: Jul 2010
Reputation: 23

Post: #5
02-13-2011 12:19 AM

Does your car transition into vtec normally when driving? If it does i doubt its stuck,,, dont even know if it can stick.
Quote this message in a reply

Super Moderator
Super Moderators
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (8)
Posts: 9,596
Joined: Mar 2010
Reputation: 75

Facebook Flickr MySpace Twitter YouTube
Post: #6
02-13-2011 12:21 AM

well its really hard to tell with my car when it kicks in. sometimes it feels like it doesnt kick in till 6000. sometimes it feels like it kicks in at 3000. sometimes 5k. it depends.
insert cool sig pic here
SquadMember#715 CGPV2.0Member#1 Rice --> Nice[ish] Build Thread
Quote this message in a reply

Posting Freak
Find all posts by this user
Trade Count: (0)
Posts: 3,053
Joined: May 2008
Reputation: 9

Post: #7
02-13-2011 01:57 AM

Are you low on oil? Or too much oil? And what type of oil.
To clean the solenoid you just take the whole housing off.
3 bolts. I think. Clean it with carb spray and let it dry. Replace the gasket.
I never really heard a stuck open or close solenoid btw.
But it should be kept clean.
edit by: Adam SkunkdSiR
[Image: sig-1.jpg]

EJ8SQUAD#426
Quote this message in a reply

Super Moderator
Super Moderators
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (8)
Posts: 9,596
Joined: Mar 2010
Reputation: 75

Facebook Flickr MySpace Twitter YouTube
Post: #8
02-13-2011 02:00 AM

not low. oil is nearing the full line.
its synthetic pennzoil. i recently changed it from valvoline synthetic. nothing changed
and thanks ill try cleaning it someday soon
insert cool sig pic here
SquadMember#715 CGPV2.0Member#1 Rice --> Nice[ish] Build Thread
Quote this message in a reply

Member
Find all posts by this user
Trade Count: (0)
Posts: 242
Joined: Dec 2009
Reputation: 1

Facebook
Post: #9
02-24-2011 12:28 PM

Can belive know one said this but if u think its messing up ur idle unplug the wire to it and see if your idle changes. If not then its not stuck open causing a problem. Also take a voltmeter to the wire there should be 0volt while idling or even reving while sitting n place
Wiring Master. I also have ShopKey for 89-2002 so if you need diagrams or help PM me.
xile6 on PSN i play alot of killzone, battle field, and socom.
"she said she needed a 710 cap"
MY EJ8 Build Thread
MY turbo AC build
Quote this message in a reply

Super Moderator
Super Moderators
Visit this user's website Find all posts by this user
Trade Count: (8)
Posts: 9,596
Joined: Mar 2010
Reputation: 75

Facebook Flickr MySpace Twitter YouTube
Post: #10
02-24-2011 01:19 PM

thanks bro. i havent gotten around to it yet but ill try it.
insert cool sig pic here
SquadMember#715 CGPV2.0Member#1 Rice --> Nice[ish] Build Thread
Quote this message in a reply

Post Reply 





User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)